The story of 21whisky 1

Waarom Schotland?

Schotland is de bakermat van de whisky. Het ruige landschap, het onvoorspelbare weer, de onafhankelijke geest van de distilleerders en de roerige geschiedenis van het land hebben whisky sinds 1494 een prominente plek gegeven in het indrukwekkende verhaal van Schotland.

The story of 21whisky 2

Evolutie of revolutie in smaakbeleving?

Het maken van Schotse whisky is gebaseerd op eeuwenoude kennis en tradities. Toch veranderde er juist de laatste twee decennia veel. Er kwamen meer dan dertig nieuwe distilleerders bij, die processen vernieuwden op basis van nieuwe, wetenschappelijke inzichten. Met andere vaten voegen zij nieuwe, onderscheidende smaken toe. De single malt whisky’s van deze generatie distilleerders vragen dan ook om een andere beoordelingswijze. Een evolutie of revolutie in smaakbeleving en waardering? We nemen je er graag in mee!

The story of 21whisky 3

Wijn-, port- en madeiravaten

Een groot deel van de smaak van whisky wordt buiten Schotland bepaald. Whisky rijpt immers in vaten die elders in de wereld zijn gebruikt. Soms één jaar, maar vaak ook decennialang of zelfs meer dan een halve eeuw. Van oudsher ging het vooral om sherry- en bourbon-vaten, maar de jongere distilleerders kiezen ook voor wijn-, port- en madeiravaten om hun whisky te laten rijpen en een uniek, eigen karakter te ontwikkelen.

The story of 21whisky 4

Nieuw, met een rijke historie

De gedurfde keuzes van de nieuwe distilleerders zorgen voor nóg meer mooie verhalen. Ga maar na: whisky die is gerijpt in een vat van een halve eeuw oud en afkomstig uit een beroemd wijngebied. Eiken vaten die in een Spaanse bodega een speciale Shaved, Toasted, Re-charred behandeling ondergaan… Prachtige ingrediënten voor nieuwe, nóg mooiere verhalen met een rijke historie. We delen ze graag met je!

The story of 21whisky 5

Dirk Grevink & Hans Gijsbers

Founders 21Whisky

21Whisky

Om 21 Whisky te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.