Cask 347 1


18 maart 2022

Het is een maartse dag als we vanuit Edinburgh in een uur naar Lindores Abbey rijden. Lindores is gelegen aan de Tay, een zeearm verbonden met de Noordzee. De ruïne van de Middeleeuwse abdij uit de 12e eeuw ligt aan de weg die de grens vormt tussen de High- en Lowlands.

Het is de bijzondere geschiedenis van de abdij die ons meteen raakt. De abdij werd in 1191 gesticht en bewoond door Tironensische monniken die er een ascetisch leven leidden. Dankzij archeologisch onderzoek bestaat het bijzondere vermoeden dat het deze monniken waren, die destijds zijn gestart met het maken van aqua vitae. Zou dit een nieuw ijkpunt kunnen betekenen in de geschiedenis van de Schotse whisky?

  • locatie
    Lindores Abbey
  • cask
    Pedro Ximénez | 50+ jaar oud
  • taste
    Eerste samples: 2025
flag-label

De rijping van deze single malt non-peated Lowland whisky zal nog even op zich laten wachten. In 2025 ontvangen wij de eerste samples. Een paar jaar later verwachten we deze wel heel bijzondere #Cask 347 whisky te kunnen presenteren. Tot die tijd moet je het met de verhalen doen!

Houd me op de hoogte
Cask 347 2

Lindores Abbey

Lindores Abbey is sinds 1913 in eigendom van de familie McKenzie. Toch is het pas twintig jaar geleden dat Drew en Helen McKenzie het idee oppakken om de distilleerderij in ere te herstellen. Als familie en familiebedrijf willen zij het erfgoed zo goed mogelijk herstellen en beheren. Mooi om te zien is dat ze voor hun whisky lokale waterbronnen gebruiken en Laureate gerst voor de malt. Het oogsten van de gerst gebeurt in het zicht van Lindores.

Verbonden met het verleden maken ze ook aqua vitae, waarbij de spirit op smaak wordt gebracht met kruiden. De McKenzies kiezen ervoor om de distilleerderij te vestigen ten zuiden van de scheidingsweg waar ze hun non-peated Lowland (niet-rokerige) whisky distilleren.

Cask 347 3

Cask #347

Tijdens ons eerste bezoek ontmoeten we Elliot, de cask-manager van Lindores. We leren dat Lindores niet kiest voor één type vat, maar vooral op zoek is naar bijzondere exemplaren. Deze kunnen van over de hele wereld komen, zolang ze maar intens van smaak zijn. Zo staan we tijdens een van onze volgende bezoeken samen met Elliot voor een partij van twintig Pedro Ximénez vaten. De Spaanse bodega is door corona gestopt met de sherryproductie. De vaten zijn oud en ongeveer vijftig jaar gebruikt. Het hout is doordrenkt met sherrysmaken. Dit moet een bijzondere whisky opleveren! Wij mogen als eerste kiezen en we openen en ruiken ieder vat. Unaniem kiezen we Cask #347.

Cask 347 4

En nu, afwachten maar

Nadat we het koopcontract hebben getekend, wordt het vat op 16 juni 2022 gevuld met spirit (63,4%). Er is dus nog weinig te zeggen over de smaak. Daarbij is het vat een zogenaamde sherry butt, met een inhoud van bijna 500 liter. Groot dus, in vergelijking met een origineel wijnvat. Dit betekent ook dat de rijping van deze whisky de nodige tijd gaat kosten. Die tijd nemen we, zodat we je over 7 tot 10 jaar een heel bijzondere whisky kunnen presenteren! Tot dan moet je het doen met onze verhalen over Cask #347.

De smaak te pakken?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en lees onze blogs, waarin we het verhaal van Annandale Distillery helemaal uit de doeken doen.

21Whisky

Om 21 Whisky te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.