Cask 350 1


15 februari 2022

Het is koud en de sneeuw dwarrelt neer als we voor het eerst afreizen naar Annandale Distillery. Vanuit Newcastle is het dik twee uur rijden, grotendeels langs de eeuwenoude restanten van de 117 kilometer lange, onder de Romeinse keizer Hadrianus gebouwde Hadrian Wall.

Aan de westkust steken we de grens over en belanden we in het Schotse dorpje Annandale. De distilleerderij ligt in een indrukwekkende omgeving met een groots maritiem verleden en een gedeeld verleden met de Schotse Koning des Vaderland - Robert de Bruce als 7e Heer van Annandale. Een passende setting voor een jong en inspirerend bedrijf met een aansprekend businessmodel. De plek ook waar we, na nog enkele bezoeken, in juni 2022 vol overtuiging ons eerste vat whisky aanschaffen. Wetende dat de zoektocht naar de herkomst van Cask #350 ons naar de Bourgogne en een Spaanse bodega zal brengen.

  • locatie
    Annandale Distillery
  • cask
    Bourgogne | rode wijn | STR
  • taste
    Fruitig, karamel met lichte peper- en rooksmaak
flag-label
Fles Cask 350

Ontdek onze Schotse Cask #350 single malt whisky met z’n lichte aangename rooksmaak, frisfruitige karakter en tonen van vanille en zoetige toffee. Waardeer het cask strength alcoholpercentage en geniet van een milde dronk.

Fles Cask 350
bestellen € 92,50
Cask 350 2

Annandale Distillery

In 2008 kopen David Thomson en Teresa Church de overblijfselen van een oude distilleerderij die al 100 jaar in onbruik is. Zo starten ze het avontuur met Annandale Distillery. De verbouwing kost jaren, maar in 2014 produceren ze hun eerste peated (Man O’Sword) en non-peated (Man O’Word) spirit. Het unieke smaakprofiel is het resultaat van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, dat door Dr. Swan is vertaald in een ontwerp van een distilleerderij om deze intense smaken te creëren. Ze gebruiken verschillende vaten voor het rijpen van hun whisky. Zo krijgt iedere whisky een eigen karakter. Onze keuze valt op een Shaved Toasted Re-charred (STR) wijnvat.

Cask 350 3

Cask #350

Door het unieke verhaal - en de smaken die dat oplevert - raken we op slag verliefd op onze Cask #350. Het is afkomstig van een wijnhuis in de Bourgogne, waar het zeven jaar is gebruikt voor het rijpen van de wijn. De smaak van de wijn is door de jaren heen diep in het eiken doorgedrongen. Eind 2016 krijgt het vat z’n SRT-behandeling in een Spaanse bodega, waarna het begin 2017 in Annandale wordt gevuld met Man O’Sword spirit. De STR-behandeling zorgt voor een intensief contact tussen de spirit en het vat. Daardoor krijgt de whisky jaren eerder zijn volwassen smaak. Na minimaal drie jaar rijping transformeert de spirit in whisky en krijgt het zijn amberkleuring.

Het authentieke wijnvat Cask #350 heeft een inhoud van 235 liter. We kiezen ervoor om de whisky niet aan te lengen en te bottelen op cask strenght (60,7%).

Cask 350 4

Rijk palet aan smaken

Man O’Sword whisky’s hebben een lichte, aangename rooksmaak. Een speciale behandeling van het gerst en het gebruik van specifieke gisten, versterken het frisfruitige (appel/druiven) karakter van het Bourgondische vat. Het distilleerproces met kleine pot stills maakt dat er veel contact is tussen de spirit en het koper. Dit zorgt ervoor dat de whisky ondanks z’n hoge alcoholpercentage mild drinkt. De STR-behandeling van het vat brengt de vanillesmaak van het eiken sterk naar voren en geeft de whisky zoetige toffeetonen mee.

De smaak te pakken?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en lees onze blogs, waarin we het verhaal van Annandale Distillery helemaal uit de doeken doen.

21Whisky

Om 21 Whisky te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.