< Terug naar alle berichten
De geboorte van 21 Whisky
19-09-2022

Revealing the trail of origin: de geboorte van 21Whisky

Het is 21 oktober 2021 als Hans en ik een mooie fles Edradour single malt whisky van negen jaar oud openmaken en twee Glencairn glazen inschenken. De Edradour is een cadeau voor zijn verjaardag. Als we aan tafel zitten, duiken we in het moment. We ruiken en proeven de whisky. Het enthousiaste gesprek over de whisky dat volgt, is misschien nog wel belangrijker dan de smaak…

Tijdens ons gesprek ontstaat een vurige wens om meer te weten te komen over het ontstaan van de single malt whisky’s, die in de kast staan. Iedere fles heeft een uniek verhaal, vol historie en ambacht. En zo komt de gedachte: waarom gaan we die verhalen niet delen met andere liefhebbers? Wij zijn toch zeker niet de enigen, die rond een fles whisky tot mooie gesprekken komen? We beginnen meteen aan de uitwerking van een masterplan en boeken enthousiast een reis naar Schotland om onze ideeën verder vorm te geven.

Wat tijdens onze ‘maidentrip’ opvalt, is dat er in het Schotland van deze eeuw veel nieuwe distilleerders zijn bijgekomen. Er is veel vraag en ondernemerschap, concluderen we. Ook zien we dat de nieuwe distilleerders zich onderscheiden van de oude garde: ze durven te experimenteren en maken gebruik van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Soms door het inrichten van een vernieuwend distilleerproces, maar ook door het gebruik van bijzondere port-, wijn- en Madeira-vaten om de whisky te laten rijpen. Dat klinkt interessant! Zeker als we horen dat sommige vaten op een natuurlijke wijze zijn bewerkt, waardoor de whisky eerder op smaak is. Die behandeling heet Shaved, Toasted, Re-charred – kortweg STR. Daarover meer in een volgende blog!

Met deze ontdekking staat ons besluit vast! Wij gaan onze hobby professionaliseren en we richten ons op de distilleerders uit de 21ste eeuw, die gebruikmaken van bijzondere en STR-vaten. Ons doel wordt vooral mooie verhalen delen over onze ontdekkingsreizen naar de herkomst van de vaten én de whisky. Vanzelfsprekend kun je de bijbehorende fles bij ons bestellen. Graag zelfs!

Nu het idee staat, is het tijd voor een aansprekende merknaam en brandstory. De merknaam is er al snel: 21Whisky. Een verwijzing naar het jaar waarin ons idee wordt geboren en waarin we onze eerste ontdekkingsreis maken. Daarnaast verwijst 21Whisky naar de nieuwe generatie distilleerders, waarmee we willen samenwerken. Zij moeten hun herkomst hebben in de 21ste eeuw.

Voor het creëren van een merkidentiteit en brandstory roepen we de professionele hulp in van Studio Selma, ontwerpbureau CRECS en copywriter Nico de Bruin. Zij helpen ons met een logo, website en merkverhaal, maar vooral met de lading van onze belofte: revealing the trail of origin. Dit is voor ons de verwoording van de ontdekkingsreis naar de smaak van de whisky, die wij met jullie gaan delen. Dat doen we op onze website en in blogs. Maar het kan ook zo maar leiden tot nieuwe whiskyreizen. Een belangrijke milestone is dan eind 2022: de lancering van onze website 21whisky.com. En als we dan eindelijk alle Brexit formulieren en frustraties zijn doorgekomen, gaan we op 1 februari 2023 live met de verkoop van de flessen uit ons eerste vat. We kijken er naar uit en willen vooral een hoop plezier beleven!

Hans en ik zijn natuurlijk erg benieuwd naar jullie reactie! We nodigen jullie van harte uit om onze verhalen te volgen

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal

21Whisky

Om 21 Whisky te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.