< Terug naar alle berichten
28 6 21 Annandale0064
05-03-2023

Een vat vol historie

Tijdens het eerste bezoek aan Annandale weten we het eigenlijk al zeker: hier gaan we het eerste vat 21Whisky scoren. We laten ons niet alleen meenemen door het business concept, de heerlijke smaak van de whisky maar vooral ook door het verhaal van Annandale. Een verhaal vol met historie. Zo is Robert de Bruce, die in 1314 na een veldslag met de Engelsen één van de eerste koningen van Schotland wordt, eigenaar geweest van de gronden waar nu de distilleerderij ligt. En als je het terrein oprijdt zie je ook meteen dat het bedrijf historie heeft. Een hoge schoorsteen markeert het terrein en de gebouwen weerspiegelen het ambacht dat hier wordt uitgevoerd. Ik loop de ontvangsthal in en zie direct een plaquette waaruit blijkt dat Johnnie Walker ook eigenaar is geweest van Annandale.

Het is niet met zekerheid te zeggen of op deze plek al niet eerder een illegale distilleerder was, maar in 1830 en dat is 7 jaar na de inwerkingtreding van de Accijnswet die het distilleren van whisky legaal maakt, besluit George Donald om hier een distilleerderij te starten. George was een ondernemer uit de hooglanden die voordien de accijnzen inde bij distilleerders. De locatie was perfect: een bebost dal en dicht bij de oevers van de Annan. In 1836 wordt gestart met de productie van peated whisky. De peat (turf) word vlakbij gewonnen in Creca Moss. Kortom alle ingrediënten voor een prachtige whisky zijn direct voorhanden. Heel bijzonder is dat niet alleen in 1837, maar ook nu de restproducten van het malten worden gevoerd aan koeien en varkens in de directe omgeving van het bedrijf.

in 1893 wordt het bedrijf verkocht aan Johnnie Walker en Sons. John Walker, de oprichter van het bedrijf was in 1857 gestorven en het zijn de generaties na hem die de naam van Johnnie Walker verbonden hebben aan de verschillende blends (Red, Black…. Label). Het is waarschijnlijk dat Annandale toen peated whisky is gaan produceren voor de Johnnie Walker’s blended whisky. Maar het distilleren beweegt ook mee met de economie en na de eerste wereldoorlog wordt de distilleerderij uit bedrijf genomen en hebben de gebouwen weer dienst gedaan als boerderij.

Het mooie van Schotland en de verbondenheid daarvan met whisky is dat de historie blijft leven en komt er een tijd dat een ondernemer bij een verlaten distilleerderij de draad weer oppakt. Zo ook bij Annandale. Het is in 2006 dat Teresa Church (liefhebber - en restaurateur van oude gebouwen) en David Thomson (ervaren distilleerder) kennis krijgen van de historie van Annandale en de locatie opkopen en gaan investeren in een nieuwe en moderne Annandale Distillery. In 2014 en 14 miljoen pond verder is Annandale weer in productie en wordt de eerste new spirit gedistilleerd. De whisky krijgt de naam Man O’Sword en is vernoemd naar Robert de Bruce.

#whisky #21Whisky #Annandale #Lindores

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal

21Whisky

Om 21 Whisky te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.