< Terug naar alle berichten
Foto blog 2
26-09-2022

Een bewuste keuze voor jonge distilleerders

In Schotland zijn ruim 130 distilleerders actief. Dus waar moet je beginnen om een beetje gestructureerd verhalen te vertellen? Om het antwoord te vinden op deze vraag, gebruiken we de kerstvakantie voor het inrichten van een ‘whiskypedia’, waarin we alle distilleerders in Schotland opnemen. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen, pluizen we alle websites en andere bronnen uit. Super leuk om te doen, vooral omdat een groot deel van die distilleerders een prachtige geschiedenis heeft met de grote namen van de Schotse whisky, zoals Glenfiddich, Caol Ila, Oban, Talisker Lagavulin en natuurlijk Edradour. Maar toch, deze beroemdheden passen niet bij wat wij voor ogen hebben. De meeste verhalen zijn al helemaal uitgekauwd en soms zijn ze zelfs op elkaar gaan lijken. Dus zoeken we standvastig verder…

Wat ons opvalt, is dat steeds meer distilleerders onderdeel zijn geworden van een (internationale) keten. Denk hierbij aan namen als Diageo en Pernod Ricard. We ontdekken dat maar liefst 80% van de namen op onze lijst onderdeel is van een keten. Er zijn nog maar zo’n twintig distilleerders echt onafhankelijk. Die onafhankelijkheid spreekt ons aan! Vooral als blijkt dat het op één na allemaal om nog jonge bedrijven gaat. Zo ontstaat het idee om ons te focussen op de jonge distilleerders. De verhalen van deze onafhankelijk bedrijven zijn ook een stuk authentieker dan de marketingstory’s die we bij de ketens zien. En juist naar die authentieke verhalen zijn wij voor 21Whisky op zoek!

In totaal blijken er in de laatste twee decennia 37 nieuwe distilleerders in bedrijf te zijn genomen. Hiervan opereren er dus 19 onafhankelijk. Opvallend daarbij is dat de jonge bedrijven een oververtegenwoordiging hebben in de Low Lands en dus minder gericht zijn op de traditionele gebieden, zoals Speyside.

We duiken dieper in de 19 bedrijven. En daar ontstaan al meteen de eerste verhalen. Zo bellen we met Lochlea Distillery, voor ons een zeer interessante naam. Jammer genoeg blijkt een bedrijfsbezoek niet mogelijk. Mijn gesprekspartner geeft aan dat de eigenaar van de grond (de distilleerder pacht de grond) geen bezoek accepteert en dat alles dus online moet. Passend voor deze tijd natuurlijk, maar lastig om zo verhalen boven tafel te krijgen. Ook blijken een aantal bedrijven nog zo jong te zijn, dat er eenvoudigweg nog geen whisky is. Zo komt bij InchDairnie eerste whisky pas in 2029 op de markt! Stap voor stap blijft er een interessant lijstje over van acht distilleerders, waar we ons als eerste op gaan richten.

Met onze lijst in de hand is het in maart 2022 dan ook tijd voor onze eerste reis naar Schotland. We hebben daarbij een dubbel doel. Als eerste willen we kennismaken met drie of vier distilleerders die op onze lijst staan. Daarnaast gaan we het landschap verkennen, vooral de Highlands, en foto’s maken voor onze website. En niet te vergeten… gaan we whisky proeven!

Over de uitkomst van onze eerste whisky-reis gaat de volgende blog.

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal

21Whisky

Om 21 Whisky te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.