< Terug naar alle berichten
29 6 21 Annandale 0275
19-02-2023

Een bijzonder vat kan het verschil maken

Het is winter en koud als we de ferry uitrijden in Newcastle. De eerste trip doen we met zijn vieren om ook onze partners kennis te laten maken met de wereld van whisky en voor een professionele foto rapportage van de reis.

Langs Hadrian’s wall rijden naar het westen en als we daar de grens met Schotlans passeren zijn we bij onze eerste bestemming: Annandale Distillery. Een bedrijf dat potentieel interessant is omdat er een private cask program is. In het kort komt dit er op neer dat je een leeg vat kunt kopen die vervolgens met spirit wordt gevuld en opgeslagen om te rijpen totdat de whisky op smaak is. Dit is vooral bedoeld als belegging, echter Annandale verkoopt ook vaten whisky die al gerijpt zijn en juist die zijn voor ons als startende onderneming erg interessant.

In Annandale worden we ontvangen door Andrew en in het gesprek dat volgt worden we bevestigd in onze focus op jonge distilleerders. En dat heeft onder andere te maken met de keuze en bewerking van het vat.

Tot begin deze eeuw waren er eigenlijk twee type vaten: bourbon en sherry. In Amerika is het bij wet vastgelegd dat een vat maar eenmalig gebruikt mag worden voor het rijpen van bourbon (Amerikaanse whisky). Veel van deze vaten worden daarna verscheept naar Scholtand voor het rijpen van de whisky. Doordat er slechts eenmalig bourbon in heeft gezeten is het vooral de smaak van eiken dat meegeven wordt aan de spirit en dat vraagt om een lange rijpingstijd.

De sherry vaten zijn een ander verhaal. Dit zijn 500 liter buds (naam van het Sherry vat) en intens van smaak. Echter door de grootte van het vat is er minder contact tussen spirit en vat en vraagt dit ook om een langere rijpingstijd. Vandaag de dag is er een tekort aan sherry vaten. De reden is simpel: er wordt minder sherry gedronken en de sherry wordt veelal opgeslagen in grote tanks (dus geen gebruik van vaten meer).

Nieuwe distilleerders slaan hierbij een andere weg in. Als voorbeeld een STR Wijn vat. Dit is een kleiner vat van 235 liter (dus veel meer contact tussen vat en spirit) en zijn deze vaten in tegenstelling tot de Bourbon vaten vele jaren gevuld geweest met wijn (in ons geval een Bourgondische wijn) waardoor de smaak tot in de poriën van het vat zit. Tot slot krijgt de binnenkant een Shaved Toasted en Re-charred (STR) behandeling. Met dit proces wordt het vat weer op sterkte gebracht en de binnenkant van het vat bewerkt zodat er nog meer contact is tussen de intense smaken en de spirit. STR brengt de spirit veel sneller (3-5 jaar) op smaak en geeft een intensiteit mee aan de whisky die anders pas na 10 tot 15 jaar wordt bereikt.

#Whisky #21Whisky #Annandale #Lindores #STR

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal

21Whisky

Om 21 Whisky te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.